Back

Tehon säilyttäminen suurten laitosmallien suunnittelussa

Tyypillinen tilanne, puhelin soi tai sähköposti laatikossasi kertoo, nyt on piru merrassa, homma ei kerta kaikkiaan toimi, kauhea kiire, kaikki on hidastunut eikä ohjelmat toimi niin kuin luvattu. Kehotuksia reagoida nopeasti ja korjata ongelma satelee. Ja korkeiltakin tahoilta. Näitä erityyppisiä ja organisaatiomme eri tasoille saapuvia kehitystarpeita ja huolen aiheita on vuosien saatossa ratkottu, kehitetty ja samalla itse kehitytty melkoisiksi eksperteiksi arvaamaan mistä milloinkin oikeasti on kyse.

3d-laitossuunnittelun yksi kiistaton erityispiirre on, että kokonaisuuksista tulee suuria ja sen myötä raskaita käsitellä, erityisesti ellei kaikki ole kohdallaan. Ja kaikki pitää saada kohdalleen perustuksista lähtien. Suunnitteluohjelmistolla on kunnon edellytykset toimia erinomaisesti vasta kun verkot, serverit ja kaikki muu laitteisto ovat oikeasti ajan tasalla. Sekä asennettu kunnolla – loppuun saakka.

Käytännön esimerkkivuodelta 2017: erään asiakkaamme kymmenien työasemien suunnitteluympäristö ei toiminut toivotulla tavalla, vaikka laitteet olivat viimeistä huutoa ja sisällöt ohjelmistotoimittajan speksien mukaiset. Jokainen yksittäinen kone käytiin asiakkaan IT-henkilöstön kanssa kanssa kaapeleiden kytkentöjä myöden läpi. Kaapeleita oli kytkettynä tehonäytönohjaimen sijasta hitaaseen integroituun näytönohjaimeen, tai tehonäytönohjain ei kytkeytynyt muuten päälle asetuksista johtuen. Työasemien keskusmuistien määrissä oli eroja eikä laitoskokoluokan hommista vajailla muisteilla tule yhtään mitään. Mutta ennen kaikkea, ne tärkeimmät suunnitteluohjelmiston asetukset suurille laitoskokonaisuuksille säädettiin kone koneelta kuntoon.

Muutama vuosi sitten kymmeniä ellei satoja erityyppisiä ongelma-ratkaisu tapauksia kuulleena päätimme, että koostamme niistä kattavat ohjeet ohjelmistojemme opasteisiin. Se kertoo tärkeimmät huomioitavat asiat, tärkeimmät asetukset sekä laitteille että suunnitteluohjelmien setup -tiedoille. Ja nämä löytyvät siis help-valikosta sinisen kysymysmerkin takaa.     

Hyödynnetään kirjastoja ja mekaniikkamalleja

3d-laitossuunnittelussa haetaan tehoja monilla keinoilla, hyödynnetään mahdollisimman paljon vanhaa, vanhoja malleja, toisilla suunnitteluohjelmistoilla tehtyjä, käännellään stepeistä ja ladataan netistä.

Laite- ja komponenttitoimittajat tarjoavat katalogiensa kautta hienoja mittatarkkoja ja muutenkin tarkkoja kirjastokomponentteja. Valmistuskuviin tähtäävät mekaniikkamallit ovat tarkkoja ja sisältävät paljon detaljeja. Ja valitettavasti ovat siten myös aivan liian tarkkoja ja raskaita layoutsuunnitteluun. Mallien virheettömyydestä ja oikeasta tarkkuudesta pitäisi kantaa koko ajan huolta, ja mielellään jo ennen kuin on pakko. Eli ennen kuin koko laitoksen päämalli paisuu hankalasti käsiteltävän suureksi.

Kevennystekniikoita tarvitaan, ja niitä on tarjolla

Laitos- ja prosessisuunnittelun ohjelmistojemme kehittämisen kulmakivenä on varmaan viimeiset 10 vuotta ollut tehon ja käsiteltävyyden säilyttäminen suurten malli- tai tiedostokokonaisuuksien kanssa. Työasema- laitteistojen ja näytönohjaimen tehojen kehittyminen on toki paljon helpottanut ”pienten ja keskikokoisten” suunnitteluiden sujumista ja voidaan tehdä ”melkein miten vaan” mutta suurimmille kohteille on kaiken oltava kunnossa ja optimoitua. Pitää olla käytössä 64-bittinen sovellus, mieluiten SSD-kovalevyt ja näiden jälkeen vielä järkevästi suunniteltu kokoonpanon hierarkia, joka mahdollista sopivan kokoisten palasten varaamisen ja sitä kautta suunnittelun sujumisen. Suunnittelun sujumista voidaan edelleen edesauttaa kevytmallein tai kuorimallein. Pakatut mallit helpottavat verkkoliikennettä tietyissä tilanteissa ja niitä kannattaa hyödyntää.

PDM:n avulla uusia mahdollisuuksia

Vaikka sekä laitos- että prosessisuunnittelujärjestelmämme sisältämä arkistojärjestelmä mahdollistaa useita nopeutuksia ja kevennystekniikoita, pystymme PDM-järjestelmämme kanssa tarjoamaan paljon uutta. Kehittämämme referenssimallitekniikka pystyy luomaan laitoksen osakokoonpanoista automaattisesti kevyttiedostoja, jotka edelleen mahdollistavat entistä suurempien kokoonpanojen suunnittelun. Tulossa on myös järjestelmä, joka automaattisesti pystyy halutuista suurista laitemalleista poistamaan sisäosat ja näin tuottamaan layout tarpeisiin kevyen, vain oikeannäköisen pintakuoren kuvaaman mallin. Ja samalla voidaan tuottaa materiaalia ilman pelkoa salaisen tekniikan vuotamisesta kilpailijoille tai aktiivista kopiointivalmistusta harrastaville valtioille.

Erinomainen suunnittelujärjestelmä syntyy systematiikalla

Uskon, että SSD avasi monen silmät. Vanhat laitteistot todella kannattaa päivittää nykyaikaan ja selvittää ohjelmistotoimittajalta tehokkaat ja toimivat laitesuositukset. Nyt eletään alihankinnan kultaista aikakautta ja IT-asennukset tulevat milloin mistäkin, myös toimittajilta jotka ovat perehtyneet johonkin muuhun kuin teknisiin suunnittelujärjestelmiin.

 Asetuksilla ja asennuksilla on valtava merkitys, tiedä ja tarkista! Yhdessä kalenterivuodessa ohjelmistoihin, käyttöjärjestelmiin ja ajureihin tulee valtava määrä muutoksia ja parannuksia. No, kaikkien mielestä ei välttämättä tule aina parannuksia mutta pääsääntöisesti kyllä tulee. Uusimmat ohjelmistoversiot ja sopivimmat kevennystekniikat rohkeasti käyttöön ja koulutuksella käyttäjille tuoreet tiedot, säännöllisesti.

Comments
Trackback URL:

No comments yet. Be the first.