Back

Digiunelmia – milloin digitalisaatio siirtyy viivan alle?

Teknologiateollisuudessa työtunnin teho on edelleen kymmenen vuotta sitten koettua taantumaa alhaisempi ja jäämme eurooppalaisista kilpailijamaista jatkuvasti. Digitalisaation piti olla maamme tuottavuuden pelastaja. Vaan koska se tulee vai joko se meni? Kuluttajana näen ja tunnen digitasaation vaikutuksia jokapäiväisessä elämässä, vaikkapa tilatessani matkoja, ruokaa tai vaatteita. Mutta teollisuuden tuottavuuskehitystä tarkastellessa kokemukseni ovat päinvastaiset. Miten tämä sitten näkyy suomalaisissa valmistavissa konepajoissa?

Maailma muuttuu

Globalisoituvaa liiketoimintaympäristöä hoidetaan yhä hyvin perinteisin menetelmin, vaikka asiakkaiden tilauksiin ja projekteihin tulee koko ajan enemmän muutoksia. Toimitusketjut muistuttavat labyrinttejä ja erilaisia lippulappusia täytellään enemmän kuin koskaan erilaisia tarkoituksia palvelemaan. Kaikki nämä hallitaan edelleen pääsääntöisesti puhelimella, sähköposteilla ja adidas-kengillä. Faksit ja piirustuspöydät sentään homehtuvat jo kotiseutumuseoissa. Käytännössä yhdelle digitalisaatio tarkoittaa tänä päivänä piirustuksen tekemistä tietokoneohjelman avulla, toinen miettii hieman laajemmin tiedon yhtenäistämistä eri järjestelmien välillä, kun vasta kolmas kohtaa asiakkaitaan digitaalisesti. Termin alle mahtuu siis paljon. Niin sen varmaan on tarkoituskin. Tahti on vaan vääjäämättä liian hidas. Pohjimmiltaan digitalisaation pitäisi kuitenkin näkyä positiivisempina tuloksina konepajojenkin tilinpäätösluvuissa. Muuten se ei pelastakaan meitä. Pelkkä asiakkaan auttaminen tai uuden teknologian käyttöönotto eivät ole itseisarvoja markkinatalouden rattaissa pyöriville teknologiayrityksille.

Talouskasvun pioneerit

Eräs asiakkaamme tarjosi virtuaalitodellisuuden kautta wau-efektin omalle asiakkaalleen esittelemällä tuotteensa toiminnallisuuttaan virtuaalilasien välityksellä. Kaupat tuli. Oli kyse sitten teknologiafriikistä ostajasta tai myyjän työtä helpottavasta digitalisaatiosta, tulos näkyy konkreettisesti viivan alla. Toinen pitkään alalla toiminut konepaja laittaa luuta kurkkuun kilpailijoiltaan yksinkertaisesti tehostamalla tilaus-toimitusprosessinsa kovemmalle tasolle kuin muut. Kaikki hukka-aika on minimoitu ja jokainen ihmisen liike ketjussa tuo lisäarvoa myynnin suhteen. Tietokoneet hoitavat loput. Työtä on ollut, mutta digitalisaatio näyttää jälleen kyntensä. Kaikki tunnustavat, ettei täällä peräpohjolassa kannata kilpailla ihmistyötunnin loputtomalla viilaamisella. Meitä on vaan liian vähän, liian kylmässä, mutta miten me saataisiin sitä tuottavuuskehitystä teknologiateollisuuden käppyröihin asti digitalisaation avulla?

Tartu hetkeen

Digioppaita on internetti pullollaan mutta tiivistän sen kahteen olennaiseen. Ota digivalssin ensiaskel heti, kun ymmärrät mistä lisäarvosta asiakkaasi on valmis maksamaan. Toinen, että tunnistat arjen toiminnassasi tehostamisen paikkoja. Ensimmäisen kohdalla hanki ohjelmistokumppani, jonka kanssa olet valmis tekemään jotain ihan uutta, kokemaan niin myötä- ja vastoinkäymiset - meitä riittää. Jälkimmäisessä valmiita ratkaisuja todennäköisesti jo on. Tehtävänäsi on vain miettiä välittömästi, miten saat säästyneen ajan tuottamaan. Jos et keksi, unohda! Aika perinteisiä tehostamisen keinoja jo analogian aikakaudelta nyt vaan uusin työkaluin. As simple as it ja Suomi vihdoin nousuun.

Comments
Trackback URL:

No comments yet. Be the first.