Back

Innostusta vai prosesseja?Teollisuus, prosessit, tehokkuus. Filippo Marinettin 1900- luvun alussa julistama futurismi ylistää järkeä, prosessia, analyysiä, uskoa tieteen ja tekniikan voittokulkuun, uusi uljas, kova ja armoton maailma odottaa. Futurismi tuotti kyllä upeita visuaalisia fantasioita, joista jokunen on jopa toteutunut. Ja silti, ihminen on ja on aina ollut viettiensä varassa toimiva, olosuhteiden mukaan epätoivoisesti pakoteitä ja selviämisstrategioita miettivä olento. Tunteet vievät, eivätkä tunteet ole oikeita tai vääriä. Mutta ne ovat todellisuutta jota ei voi sivuuttaa.

Me IT- alalla toimivan tyypillisesti esittelemme ratkaisujemme erinomaisuuksia juuri futurismin, tuon sinänsä maanmainion tyylisuunnan oppien mukaisesti. Prosessi, ajankäyttö, säästö, investoinnin takaisinmaksuaika, oikeita asioita. Mutta mihin käytämme säästyneen ajan? Se on edelleen se Kysymys, joka ei jätä minua rauhaan.

Futurismille on paikkansa. Mutta ihmiset ovat paljon muutakin. Jos jokin IT- ratkaisu tuottaisikin tehokkuuden ja prosessin sijaan iloa ja rentoutta, olisiko se kerettiläisyyden huippu? Mikä on se asia, joka resonoi ihmisessä syvää tuntemisen kykyä? Voiko ohjelmisto ylipäänsä tuottaa koskaan iloa? Insinöörille kauhistus? Minusta ei. Mieti sitä, nimittäin itse olen jo miettinyt.

Comments
Trackback URL:

No comments yet. Be the first.